Mutasd az otthonod: Filoména eklektikus otthona

Filoménát barátnője beszélte rá, hogy nevezzen – ezúton is üdvözöljük érte –, mivel folyamatosan rendezgeti a házat, amibe 2 éve költöztek be, férjével, Gáborral és két fiúkkal, a 8 éves Ádinnal és a 3,5 éves Tádéval. Előtte egy tetőtéri lakásban laktak 63 m2-en, akkor kezdtek el másikat keresgélni, amikor kiderült, hogy hamarosan négy főre bővül a család.

Budafokon és Törökbálinton kezdték el az új fészek keresését, de amit kinéztek, végül másé lett. Gábor Édesanyja talált rá erre az érdi házra. Filoména meg sem akarta nézni, mivel Érd, mint lakhely szóba sem jöhetett nála, de már lebeszélték a tulajjal a mustrát, ezért úgy volt vele, kibírja azt a fél órát. „Hatalmas meglepetésünkre már mikor megálltunk a ház előtt, tetszett, amit látunk. A 760 m2-es telek hátsó részére épült a 76 m2-es épület, így körüljárhatósága miatt már a ház elhelyezkedése is imponált. Az ablakoknak is megörültem. A képek alapján műanyagnak tűnt, de kiderült, hogy fa.” Állítólag Érd legjobb kőművese építette a 20-as években a körbe ablakos házat, majd a 40-esben történt egy hozzáépítés (az étkező kapott benne helyet). Akkor eldöntötték, hogy megveszik, már csak azért is, mert 1 hónapon belül költözniük kellett a lakásukból. Filoména akkorra már teljesen beleélte magát, hogy lesz egy saját kertjük is, ahol a gyerekek játszhatnak, ő pedig kedvére barkácsolhat.

Szóval megvették és 3 hónap állt rendelkezésre, hogy beköltözés előtt a maguk stílusára formálják az akkor még zöld-bézs színben pompázó új fészket. Szülők szörnyülködése ellenére Gábor fogta és szétverte az egészet. Bontottak, villanyt szereltek, köracél lemezel vízszigeteltek, merthogy menet közben parapettig omlott a vakolat a falakról, így a végén majdnem az egész család részt vett az építkezésben. 

A falakat simán, vakolat nélkül, fehérre vagy világosszürkére festve szerették volna hagyni, mert a vakolat leverésekor szépen kirajzolódtak a téglák, majd azzal a lendülettel ki is esett 2-3 db a helyéről, úgyhogy mesteri javallatra, visszavakolták.

A nappali-étkező padlóburkolata kifejezetten padlófűtésre gyártott svédpadló. Ugyanez a padló terveződött a hálóba, gyerekszobába, de végül – anyagi okok miatt – a házhoz toldott részre szánt új nyílászárók mellett döntöttek, így az utóbbi két helyiségbe padlószőnyeg került.

“Az étkező fölötti lámpákat is a vaterán találtam. És még irtó sok ipari , illetve retro lámpánk van  a fészerben, az ágy alatt, a kocsibeállóban…és mindenhol. Mivel lámpa mániás vagyok…meg szék…meg még sok minden, de az ipari lámpáknak valahogy soha nem tudok ellenállni.”

 

A nappaliban az asztalok ideiglenesek, az igazit még nem találták meg, valami fémlábú, fa tetejűre pályáznak, hogy passzoljon a hálóban lévő vaságyhoz. A fehér pálcás hintaszék vatera, a bársony pasztell hússzínű öblös fotel Möbelkunst. “A fehér hintaszék melletti kis sámli szerű lábtartót a facebookon létrehozott Vintage/Retro Stuff for sale nevű zárt csoportban vettem. Ezt Juditu anyukája, Ildikó hozta nekem. Itt derült ki egy kávé mellett, hogy ki a lánya. Tőle van még egy retro komód is, ami ideiglenes darab, egy igazi retro dánra vágyom olyan 7 éve, reménykedem, hogy hamarosan, legalább a költözésig rám mosolyog a szerencse és szembe találom magam álmaim boardjával.”

De van még itt régi gyümölcsös láda, meg sok hasonló régiség amit Filoména lecsiszolt, lakkozott, vagy festett., amit éppen kellett. Az étkezőnél lévő fa székek pl. lomiból érkeztek, a fém műhelyszékek vateráról. A fekete pálcás Fameg széket, már az új házba tudatosan vette a Vakum Designban. “A moziszéket a férjem kapta tőlem. Mondtam, hogy vigyen el a 12.kerületbe, valami lomot meg kell néznem, de meglepetés. Talán a szülinapja volt akkor. Nem nagyon értette mit akarok, de megszokta már. Aztán megjelentem a kocsinál ezzel a kettes moziszékkel. Egy volt színház raktárából hozta az eladó. Mindketten régóta szerettük volna ezt is. Valahogy úgy érzem, ha kellőképpen sokáig szeretnénk valamit, egyszer csak fel fog bukkanni.” 

“A nappali lámpaburáját még évekkel ezelőtt vateráztam. A bársony kanapénál lévőt férjtől kaptam a 29. szülinapomra. Régi vágyam volt egy Jieldé, pontosabban kettő, amit a konyhába raktam volna fel, de itt jobban mutatott. Remélem egyszer majd kap hosszú csőtest elemeket is, hogy olyan hajlítható padló lámpa lehessen. Tök jó benne, hogy bővíthető.”

A konyha falára fózolatlan fehér metrócsempét szeretnének, de sajnos a mai napig nem érkezett meg.  Tehát még nincs se csempe,se lábazat, ezért Filoména teljes egészében nem szívesen mutogatja az így félig kész helyiséget.

A konyha padlóburkolatához talált vidéken egy cementlapot készítő mestert, aki vállalta, hogy egy hónap alatt legyártja az egyedi mintás, kőszemcsés lapokat. Előleg kifizetve, pár megbeszélés, majd a jóember felszívódott. A mérgelődés közepette ki kellett találniuk, honnan szerzik be a csupán 7 négyzetméternyi lapokat. Mivel a zuhanyzóhoz Gábor mindenképpen betonlapokat akart, így kötöttek ki az Ivanka betonnál, ott pillantották meg a flastereket és volt is készleten. Még a helyszínen elkezdték kirakosgatni és megvették. Előzőleg egy magazinban Filoména már kinézte magának, de azonnal el is vetette azzal, hogy biztos megfizethetetlen, mint kiderült egyáltalán nem az. A fürdő padlója Marrakesh cementlap, Gábor itt szabad kezet kapott, mivel Filoménának túl sok minta tetszett, így legalább megkímélte magát pár álmatlan éjszakától.

A hálóban lévő vaságy is valamelyik virtuális piacról lett levadászva, égészen Ceglédig mentek érte. “Sokan kórházi ágyazzák, ettől már a falra mászok. 😀 Ezt is nagyon sokáig kutattam. Ott volt az a hirdetés már fél éve. Kerti dekorációnak hirdették. Aztán mivel sehol nem találtam jobbat, nagyobbat, megvettük. Egy hétig napi  1-2 órát biztosan sikáltam. Majd rozsdagátlóval is  bekentem, azzal is suvickoltam egy darabig. Aztán lefestettem az ágyrács részét Hammerite-al. Nem gondoltam volna, hogy 5 órát is igénybe vesz, ránézésre egyszerűbbnek tűnt. A hálót már sok ismerős látta, bár ezzel a fodros ágytakaróval meg rozsdás pálinkás ballon tartóval még nem.”

A gyerekszobában az ágyat ketten rakták össze, azt hitték ez lesz a házasságuk vége, de szerencsére túlélte a kapcsolatuk. “Olyan 3 hetes procedúra lehetett. Megterveztem mi hogy legyen. De mivel maximalista vagyok, nekem nem felelt meg, ha egy centivel rövidebb az a deszka és nem pontos vonalban fut az alatta-felette lévővel. Így én vágtam a fákat, ő pedig felfúrta. Nyilván amelyiket nem igazítottam be, az nem lett egyenes…szóval nem volt zökkenőmentes a nagyon sokáig tartó közös munka. De végül készen lett.”

“A fürdő burkolatát Gábor választotta, a csapot a vízszerelőnk hajlította férj irányításával. Azt imádom. A pultot is ő rakta össze a fészerben talált deszkákból. Illetve sprikler csőből készített lámpát, ami nincs beüzemelve, de valahova be kellett rakni. Funkcióját tekintve egy gerenda helyett lógnak rajta a textilkábeles lámpák.”

Filoména szerint lenne még mit csinálni a házon, nincs úgy befejezve, ahogy azt elképzelték, de közben új terveket hozott a sors, az új ház építése Törökbálinton bogár ült bele a fülükbe, így eladóvá vált, a befejezés már az új tulajdonos dolga lesz. 🙂
 
Az ízlésüket elnézve, az új ház berendezése sem lesz átlagos, mindenképpen szeretnénk majd megnézni. 🙂
Kövess minket:
fb-share-icon
fb-share-icon420

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük