Új lakó, új dizájn

Többször írtunk már erről a 2. kerületi 56 m2-es lakásról, amit a tulajdonosai 2017-ben, felújítottként vásároltak, azért, hogy ne kelljen a kellemetlen munkálatokkal bajlódni, mert ahogy most, akkor sem volt könnyű mestereket találni, de ha mégis sikerül – saját tapasztalatból mondhatjuk -, minden fázisnál jelen kell lenni ahhoz, hogy az teljesen, de inkább aránylag olyan legyen, mint amilyennek megálmodja az ember. 

A lakás valóban fel lett újítva 2017 előtt, de üresen és közelről megnézve nyilván sorban jöttek elő a hibák, pl. a falakon meglátszott, hogy nem két napja lett lefestve, ami nem is volt gond, hiszen a tisztasági festés amúgy is be volt tervezve, de a furán kialakított, konyha és nappali közti fal szabályosan bántotta a szemet, egyértelműen bontani kellett és mint tudjuk, bármilyen kicsi a bontás oda kőműves kell, meg egy törmelék lehordó ember, meg törmeléket elszállító ember, meg törmelék után takarító ember…

Az meg már a hirdetés alapján is világos volt, hogy a konyha a leggyengébb láncszem, messziről viszont úgy tűnt egy erős kozmetikázás, mint: szekrényajtók cseréje, csempe lefestése segít rajta ( ebben a korábbi bejegyzésben találod a részleteket).

Szóval új ajtók felszerelése tűnt a leggyorsabb és -tisztább megoldásnak, de mint kiderült, nincs olyan asztalos, aki bevállalja azok legyártását, vagy ha van is nem volt idő keresgélni. Ikeával is ment a próbálkozás, felmérés után kiderült, hogy a konyha végében látható két kéménylyuknak tűnő kiszögellésre/oszlopokra nincs megoldásuk. Óriási szerencsére tavaly egy szerencsétlenség miatt – de hát úgy tűnik igaz a mondás, hogy minden rosszban van valami jó – sikerült megtalálni a főváros legjobb villanyszerelőjét, aki ráadásul szuper jófej is, bevállalta a mesterek keresését és a munkák irányítását. Szóval a konyhaszekrény is ment a kukába, így kettő perc alatt azzá a rettegett építési területté vált az a szuper felújított kéró, amire egyáltalán nem vágyott senki.

Még mindig a főzőbázisnál maradva, egy olyan asztalos sikerült találni, aki 2 hónapon belül vállalta legyártani, de csak kompletten a konyhaszekrényt. Hozott pár mintát, amiből lehetett választani, úgyhogy eszerint – azaz franc se tudja, hogy fog kinézni élőben – terveződött újra a konyha, de ha már így alakult, kikerülhetett a szabadonálló hűtő és jött helyette pult alá építhető, mellé mosogatógép és a jobb oldalon így felszabadult teret -igaz csak 40 cm mély szekrényekkel- de sikerült beépíteni, így hatalmas lett a pult….és ha már a konyhát kibontjuk, a csempe is le lehet verve: a pulttal azonos anyagú falipanel lett beépítve. Így a konyha nagyon pontra lett téve, minden kézre áll, nincs akadozó fiók és szedett-vedett pult, továbbá nem kell kerülgetni egy óriás hűtőt a konyha közepén.

Közben, hogy tompítva legyen a panel-fíling, jöhettek a bevállalós megoldások. A nappaliban az egyik fal szürke lett, a nyílászárók feketék, a radiátorokkal és a csövekkel együtt.

A háló egyik fala pedig sötétkék lett, de annyira világos a szoba, hogy az sem nyomta volna össze, ha az egész lekenődik kékre, de arra már nem kaptunk engedélyt.

Az erkély fala fehérre frissült, az alja a leggyorsabban megoldható, Ikea faburkolattal lett fedve. Mivel dúlt a tavasz és még nem volt tiszta mi lesz a konyha sorsa, az erkélyre szánt bútor mellé a növényeket is vásárolhattunk.

amik csak ritkán kaptak vizet, így csak az igazán kitartóak maradtak életben az első bérlő érkezéséig.

…de a téli berendezéshez egyelőre ez a kevés is elég volt.

De persze tavasszal, ha épp elkapunk egy lakóváltást, akár ilyen is lehet:

A fürdő, wc maradt eredeti állapotában, csak pár dolog lett lecserélve, hogy új legyen: mosdópult, tükör, fogantyú, mosógép és pár apróság.

Mivel a nappali egyik fala teljesen be van építve szekrénnyel, két ember ruhatárát és egyéb használati tárgyait is simán benyeli, így a nappali csak pár könnyű bútort kívánt.

Egyelőre ki lesz adva, ennek ellenére az volt a feladat, hogy úgy legyen berendezve, hogy maguk a tulajdonosok is szívesen beköltözzenek, de a leendő bérlőnek is legyen mozgástere. Azaz: ha nem tetszik valami, azt könnyen lecserélhesse, illetve becsempészhesse a saját stílusát. Szóval nem minden úgy alakult, ahogy szerettük volna, ezért is volt jó érzés, hogy ennek ellenére is vállalható volt egy magazin számára a lakás.

A hosszútávra kiadott ingatlannak csak pár lakója volt, mert mindegyikük nagyon szeretett benne lakni és vigyáztak is rá. Most viszont eljött az ideje a frissítésnek, ami megint csak olyan “kisebb” munkákból állt, amire nehéz mestert találni…de ha mi utáljuk már azt a szürke falat, akkor az a szürke fal el fog tűnni a sokat szajkózott “én soha többet nem festek” szlogenünk ellenére is. 😀

Nagy szerencsénkre tapétázni nem kellett megtanulnunk – pedig rezgett a léc – egy kedves ismerős, kedves, tettre kész mestere levette a vállunkról ezt a nehéz terhet, így a háló is kapott egy vagányabb külsőt. Most sem alakult minden úgy, ahogy elterveztük, a szőnyeggel és függönnyel pl. futottunk jó néhány kört mire végül az lett, ami. A polcrendszernél egy másikra tettük le a voksunkat, a fotel kiválasztásakor nem a piros szőnyeg volt képben, de így is sokkal berendezettebb, otthonosabb lett az egész és persze újra győztek a színek.

fotók: M&A dekor

Kövess minket:
  • Veronika

    Jaj, de örülök az új post-nak! A kockás tapéta szuper!!!!Így is-úgy is nagyon helyes a színes lakás, szuperek vagytok!

    • Dóczi Mercedes, Takács Anikó

      Köszi Veronika! Köszönjük szépen, nagyon örülünk, hogy tetszik! :)

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük