Mutasd az otthonod: Zita harmónikus garzonja

Zita divattervező művész, a belváros kellős közepén lévő pici garzonjára, vagyis a „leánylakására” 4 éve bukkant rá, teljesen felújításra szoruló állapotban, az Ő nagy, nagy szerencséjére, merthogy így teljesen a saját ízlésének megfelelően sikerült átalakítania.

“Már pár napja éjjel-nappal az ingatlan oldalakat bújtam, mikor megláttam a lakásom hirdetését. Áron alul volt hirdetve, ezért gondoltam is hogy biztos nagyon problémás lehet. Paulay Ede utca elején felújítandó garzon eladó – szólt a hirdetés. Egyből lecsaptam rá, és egy hét múlva az enyém lett. Féltem, hogy fogok tudni megbirkózni ezzel a sok szerkezeti hibával, szakembereket találni segítség nélkül, de végül szerencsém volt itt is és viszonylag időben, 3 hónap múlva már be is költözhettem.”

Megvételkor azért is volt rossz állapotban, mert a második világháború idején bombatalálat érte a házat, ami a lakás feletti tartógerendát teljesen megsemmisítette, így a besüppedt plafont is helyre kellett állítani, konkrétan tartógerendázat cserére volt szükség. De nem csak ezért különleges a lakás, egy régóta ott élő idős szomszédtól megtudta, nem más, mint maga Dopeman is lakott itt, amikor még egész pici volt. 😀

Amit lehetett szerkezetileg is módosított, falakat bontott, hogy még világosabb legyen a lakás, mindezt természetesen eléggé behatárolt pénzkeretből. Szerette volna meghagyni a lakás eredeti, polgári hangulatát (a boltív pl. eredetileg is megvolt) ebbe csempészte bele a modern és régi bútorok mixét, létrehozva egy harmonikus eklektikát, egy is természettel fűszerezve.

Három dolog tiszta volt Zita fejében, mit is szeretne: domináns fehér, faágak jelenléte és a régi-új keveredése.

“Eredetileg fehérre festettem volna a meglévő parkettát, de sajnos azt nem tarthattam meg, így anyagi megfontolásból Diego-s Metropolitan laminált padló mellett döntöttem, aminek az ”erezete” szürke színű, olyan mintha grafittal rajzolták volna a fehér alapra. A konyhába fehér metró csempét akartam, de megláttam egy akciós ezüst csempét vidéken, így amellett döntöttem.”

A bútorokkal kapcsolatban már a lakásvásárlás előtt volt egyfajta vízió a fejében. Eredetileg fehér bútorokat tervezett, illetve a régi, biedermeier darabokat egyszerű formájú, skandináv stílusú nagyon funkcionális bútorokkal szerette volna társítani. Végül anyagi megfontolásból főként IKEÁ-s bútorok kerültek be a lakásba. Ezért egyértelművé vált, hogy a különféle kiegészítőkkel, tárgyi emlékekkel varázsolja személyessé a teret.

 

3,3 m a belmagasság, ezért kizárt volt a galéria építése, duplán, mivel Zita igényli a levegős teret. Inkább többfunkciós kanapé-ágy mellett döntött.

“Eredetileg gardróbnak szántam a volt wc helyét, de mikor megláttam milyen régi festékréteg van a frissebb vakolat alatt, úgy döntöttem így hagyom a látvány érdekében, és nem építtetem be szekrényekkel. Amúgy nem a leghálásabb berendezni egy L alakú teret, amellett hogy garzon méret, de elégedett vagyok a végeredménnyel. Bárki jön hozzám, barátok, ismerősök, mindenki csak dicséri, hogy nem csak esztétikus és ötletes, de jó hangulatot is áraszt. Ez szerintem a legnagyobb bók.” 

 

 

 

 

“Megrögzötten jellemző rám, hogy fél évente átalakítom az életterem, valamilyen hangsúlyos részt módosítok rajta… ez a mániám. Mivel a hivatásomban is esztétikával, és gyakorlatilag formatervezéssel foglalkozom így mondhatom, hogy ez az életem.”

 

 Jelenleg ki van adva ez a szerintünk is jó hangulatot árasztó lakás, ugyanis Zita szerelmével csinosít egy új “terepet” a közös életükhöz. 

Kövess minket:

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük