Idilli pihenés Zebegényben

Megint találtunk egy jó helyet, amit szeretnénk megmutatni nektek. Ha megy a fejvakarás hova menjetek csapatostul/családostul ejtőzni az év hátralévő részében, akkor ez is egy lehetőség. Egyébként ismeritek  Zebegényt és a magyar Frida Khalo-t? Mi sem, Judit viszont mindkettőről órákig tud (és meg is teszi, amint alkalma nyílik rá) mesélni, szóval ha szeretnél mindent megtudni a titokzatos festőnőről, illetve a településről, már csak ezért is érdemes megkeresni a ház jókedélyű úrnőjét, meg azért is, mert van egy  szuper villája ezen az idilli helyen, amit ki is lehet bérelni. 🙂

Judit és Péter saját maguknak építették a házat, aztán úgy alakult, hogy visszaköltöztek a fővárosba, így vendégházzá alakították régi otthonukat. Az építésénél (2002) és felújításánál (2015) fontos volt a környezettudatos megvalósítás, természetes anyagokból (bontott téglák, gerendák felhasználásával) épült – ahogy az ajtók-ablakok, úgy a bútorok és meleg-burkolatok is mind-mind fából készültek. Az őszinteséget megvallva, ezen a panorámán az sem rontana, ha műanyagból készültek volna, de persze így az igazi. 🙂

Szóval a gusztusosan berendezett ház 16 fő számára nyújt teljes városi kényelmet és vidéki életet. Három szinten öt szoba, két nappali, három fürdőszoba, panorámás konyha, sok terasz, hatalmas kert és egy medence várja a vendégeket, egész évben, de mindezt és az egyéb fontos információkat megtaláljátok a Villa Idill oldalán.

és hogy jön a képbe a festőnő, Amrita Sher-Gil? Nos, őt kevesen ismerik, aki igen a magyar Frida Khalo-ként emlegeti, jó sok képet festett Zebegényben, Juditék meg teljesen a kalandos életének a hatása alá kerültek, ezért a házat főleg az ő festmény reprói és az életét megörökítő fotók díszítik.

A házigazdák nagyon szeretik a tégla színét zölddel, így kapóra jött a Cigánylány című képe.

Mivel nemcsak Amritának, a Dunakanyarnak is nagyon pezsgő élete volt, az 1920-40-es években, ezért ezek a fotók is a falakra kívánkoztak, így esett, hogy Nagymaros tengerpartra hajazó strandja, egy szélhámos sztorija és Kosztolányi fürdőruhában is ott virít. 

Na, de nézzük mivel lehet elütni az időt, ha meguntuk a panorámában gyönyörködést, a medencében és amelett ejtőzést, meditálást, a kertben sütögetést, borozgatást, tájban kirándulást. Háziasszonyt interjúvoltuk az ügyben:

“Zebegény az ország egyik legszebb kis falva, úgyhogy mindenképpen érdemes egyet sétálni a patak és Duna menti utcácskákon. Kilátó, hajózástörténeti kiállítás, Kós Károly tervezte templom és a Szőnyi István Emlékmúzeum is felfedezésre vár.  

Gyönyörű túraútvonalak vannak a környéken. Törökmezőre akár gyalog is el lehet túrázni Zebegényből, kalandpark is várja a kirándulókat. Több helyen lehet kerékpárt, kenut kölcsönözni (Dunán, Ipolyon) akár túravezetővel és motorcsónakot is lehet bérelni, sofőrrel együtt is. 

Sehol az országban nincs ennyi kisvasút egy rakáson, mint a Börzsönyben, Kemencén viszonylag rövid a kisvasút, de itt egy vasútmúzeum is üzemel, ami, egy élő terepasztal apukáknak is. Transzbörzsönyi kisvasút névre hallgat a leghosszabb hazai erdei-hegyi kisvasút, amellyel Szobról Nagybörzsönyig utazhatnak az idelátogatók.
 
A Rétesházban és a Vasparipa falatozóban lehet enni valami finomat. Sajnos a Vasparipa elég pici hely, és sokan vannak hétvégén, így hosszabb időt kell rászánni. Nagybörzsönyben a Lekvárlakban rengetegféle lekvárt kóstolhattok, ezentúl vízimalom, tájház és több műemlék templom is van a gyönyörű hegyi faluban.
 
 
Szombaton van Nagymaros főterén a piac, utána a Sigilben, vagy az Édeskében (ebben a kettőben vannak játékok a gyerekeknek), vagy a Kisfranciában lehet kávézni sütizni. Ebédelni a Maros étteremben a Dunaparton vagy az Édeskében lehet (sajnos most nem, mert leégett.) Nagymarosról átmehetnek komppal Visegrádra, ahol elsétálhatnak a Palotába, a Salamon-toronyba, vagy a történelmi játszóparkba.
 
 
Mi nagyon szeretjük Vácot, általában kevesen tudják, hogy milyen szép a barokk belvárosa. Nagyon egyedi és izgalmas a Memento Mori kiállítás (múmiák), és az Egyházi gyűjtemény is a főtéren. Kulturális programok után jól esik egy kávé/süti a Csokizóban vagy a Desszertszalonban vagy egy séta a Dunaparton. Márianosztrán nagyon szép a Mária kegytemplom, itt börtöntörténeti és pálos-kiállítás is van, meg egy kedves tájház. Esztergom is közel van, ott is nagyon hangulatos a belváros, nagyon különleges a Bazilikában lévő Kávézó,nagyon gazdag az Egyházi gyűjtemény is,  gyerekeknek a Duna Múzeum érdekes, na és a dzsámi is.”
 
No meg a Duna és a partja, nekünk most ennyi is elég lenne a jóból. 🙂 
 
 
Gyönyörű hely, reméljük sikerült kedvet csinálnunk hozzá. 🙂
Kövess minket:

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük