Merci új otthona

Merci érzelmileg kötődik ehhez a patinás belvárosi társasházhoz, nem csoda, hiszen az egész gyerekkorát itt töltötte.

A polgári lakások hangulata, a tágas terek, nagy belmagasság mindig is a szívünk csücske volt. Mikor eljött az idő és önállósodni akart, a házban vett egy felújítandó ingatlant, amiben 20 évig élt. A lakást azonban kinőtte a család, Emike kiskamasz, a szobája szűkös lett. Több lehetőség közül választhattak. Az egyik a gyerekkori otthon, ami a főépület földszintjén található vagy az emeleti függőfolyosós épp eladó lakás/ lakások. Érvek és ellenérvek, a szívére vagy az eszére hallgasson. A földszinten kialakítható a terasz és az sem elhanyagolható tény, hogy érzelmileg ehhez kötődött jobban, de az emeleti lakások sokkal jobb állapotúak. Teljesen szárazak és világosabbak. Sajnos a földszinten elég nagy problémát okoz a salétrom és az itt-ott vizesedő falak, de ez nem az egyedüli probléma. Van egy 18 négyzetméteres hall, aminek ugyan van ablaka, de az a kapualjra nyílik. A beosztása nem a legideálisabb, túl sok pénz és macera árán lehetne belőle kényelmes otthon, 2 külön bejáratú apartmannak viszont tökéletes. Egyeske már több mint 1 éve sikeresen üzemel 🙂

A döntés tehát megszületett, irány az emelet, ahol szintén teljes felújításra szorult a lakás, illetve két lakás lett részben összenyitva.

és a másik lakás:

12 méteres ( zárható) függőfolyosó.

A 2 lakás összesen 115 négyzetméter. Ment az agyalás, legyen-e a kettőből egy, vagy különítsünk el egy kisebb lakóteret. A második megoldás lett a befutó. A család 3 tagú, felesleges terek nem kellenek. Más szempontok játszanak, ha a gyerek még kicsi, és más, ha már kamaszodik, mert akkor gondolni kell a jövőre. Emike pikk-pakk nagylány lesz, értékelni fogja a külön bejáratú garzont. Már most alig dugja ki a fejét a szobájából, ahol a szülök általában nem kívánatos vendégek. 5-6 év múlva Ő lesz az új szomszéd. Együtt és mégis külön, mit nem adtunk volna annak idején egy ilyen szuper lehetőségért.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ki lesz dobva a gyerek idő előtt, a döntés teljes mértékben az Övé. Mi legszívesebben örökre itt tartanánk, de tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Középiskolásként elfoglalhatja a garzont, huszonévesen leköltözhet a 10 négyzetméterrel nagyobb apartmanba és ha ez sem lenne elég, lesz egy harmadik választási lehetőség, ami jelenleg felújítás alatt áll. Ott nagyjából 50 négyzetméteren lehet majd lábat lógatni. Ez a nem is oly távoli jövő, amikor a kiskorú a szomszédba repül és csak akkor jön át, ha elfogyott a só, cukor, ebéd, vacsora, mosópor, villanykörte, stb… 🙂

Szóval, a 60 négyzetméteres (első) lakáshoz csatoltuk a másik ingatlan nappaliját, így lett az új otthon 90 négyzetméter, a garzon pedig 25.

Az eredetileg konyha-étkező kombó most nappali, konyha, háló funkciót tölt be.

Tervezés, szempontok, igények. Mivel ez nem egy építkezés, hanem átalakítás a lehetőségek korlátozottak. A fürdőszoba nem helyezhető àt, de nem is volt tervben, ahogy a megduplázása sem. Szuper dolog a 2 fürdő, de csak akkor, ha mindkettő kényelmes. Az épphogy letudunk ülni a klotyóra, de a kezünk belelóg a mosdókagylóba típusú plusz wc-zuhanyzó olyan, mintha nem is lenne. Mindhárman más időpontban használjuk, reggel nincs ajtó előtti toporgás. Férj 5 óra, Merci 6 körül, Emike 7 és fél 8 között készülődik, mivel az iskola a szomszéd épületben található. Ez a napi rutin, senki nem zavar senkit.

Előszoba kérdés, merthogy az a kérdés, hogy kell-e a 2 négyzetméternyi terület, amiből 3 ajtó nyílik, csakhogy neve legyen a gyereknek, mert másra ugye nem jó. Kényelmetlen, sötét és csúnya. Csak a hatalmas rumli lenne benne, ahogy az előszobákban általában lenni szokott. A leválasztunk egy kamrányi részt a cipő, kabát tárolásra szintén felejtős. A tervezés fázisában és talán az első hónapban működik, de a káosz elkerülhetetlen. Mindig lesz ledobott kabát, táska, cipő, akármilyen kacat amitől a fejben elképzelt egységes látvány álom marad. Erre lett volna lehetőségünk, pont kéznél volt a kamra, amit csak meg kellett volna nyitni az előszoba felől, de köszönjük, nem kértünk belőle.

A falat és a beépített szekrényt kilőttük, az ott nyert négyzetmétereket pedig az eredetileg gyerekszobának tervezett végül hálóvá lett szoba javára írtuk.

A megnagyobbított ablak végre középre került.

A mérete így pont elegendő. Nyári időszakban tényleg csak az éjszakai pihenést szolgálja, de ahogy rövidülnek a napok egyre több a délutáni bekuckózás. Mivel az ablaka a fákkal teli belső udvarra néz, az utcafront zaja nem hallható, az egyetlen hang, ami beszűrődik a reggeli madárcsicsergés. Emike végül megkapta a nagyobb szobát, de már pedzegeti, hogy szívesen átköltözne ide. A hangulata tényleg magával ragadó, nehéz erről lemondani. A csere lehetősége passzolva lett, mindenki marad a helyén…egyelőre! 🙂

Ezen a képen jól látható az előszobai beépített szekrény, a falat pont addig toltuk ki, ami elég volt arra, hogy a háló arányai megváltozzanak. A fürdőszobát ennek érdekében szintén “arrébb toltuk” és ha már úgyis ugrott az összes fal, kicsit megtoldottuk az alapterületét.

Az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy bár nincs előszoba mégis kényelmesen elférnek a kabátok, cipők úgy, hogy nincs kupi.

és még a 44-es magas szárú bakancsoknak is jut hely.

Az ezthovarakjam cuccok sem okoznak többet gondot. Ásványvíz, zsebkendő, napszemüveg és egyebek jól megférnek a kabátokkal. Feláldoztuk a szűkös, ajtókkal teli, kényelmetlen előszobát és ha újra kezdenénk sem csinálnánk másképp.

A vállfás variációt már a tervezéskor kilőttük, az előző lakásban mindenki utálta.

Fürdőről csak annyit, hogy bár látványos a végeredmény, hihetetlen kis költségvetésből hoztuk ki. A 15×15-ös fehér csempe különben sem volt drága, de pont belefutottunk egy akcióba így 800 forint/m2 áron lett a miénk. Tök röhej, de a csempézés anyagára 30-40 ezer forintból kijött.

Konyhànàl a “bevered a könyököd és szétfröcskölöd a pacalpörköltet mindenhova” témakört kerülnénk, mert egyrészről már nagyon fárasztó másrészről semmi okunk magyarázkodni a tervezést illetően. Amit tudni kell róla, hogy elmondhatatlanul imádjuk.

A nappali hozza a polgári lakások megszokott eleganciáját. Hatalmas, így a régóta vágyott 8 személyes étkező is kényelmesen elfér benne. Keleti fekvésű, ami annyit jelent, hogy a 2 méter magas ablakokon már kora reggel ömlik be a fény. Megunhatatlan hangulat.

A retro és klasszikus elemek jól megférnek egymás mellett. Nincsenek drága, megfizethetetlen darabok. Kanapéügyileg sem bonyolítottuk túl a dolgokat, szeretjük a Klippan egyszerűségét. Bár az alapbútorok az Ikeából érkeztek, nincs katalógushatás vagy erőltetett, tolakodó dizájn. Ez a titok nyitja. Erőlködés nélkül harmóniát alkotni más stílusú és korú bútorokkal.

A dekoráció pedig akkor lesz szemet gyönyörködtető, ha segít abban, hogy minden harmonizáljon mindennel, egy híd ami összeköt.

Székek tekintetében elég finnyásak vagyunk, kerüljük a tömegcikkeket. A tulipánszékek több helyről érkeztek. Vatera, Galéria Savaria, Prémiumbútor és Vakum design shop volt a lelőhely. Szerencse és némi utánajárás kellett ahhoz, hogy 8 személyes asztal kényelmes és látványos eleme legyen a térnek.

A gyerekszoba, ami egyszer majd szülői háló lesz (vagy nem).

Kényelmes, világos, könnyen variálható. Az, hogy a szülői háló hozta a hozzáfűzött reményeket, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy passzoltuk a lehetőséget, hogy rendezkedjünk, dekoráljunk és megadjuk magunkat a tágasabb térnek. 🙂

A gardrób még mindig rendezés alatt áll, de az elvárt kényelmet már hozza. Ide lett száműzve a gázkazán, felmosó, porszívó, vasalatlan és egyéb szemnek nem tetsző tárgy. Az ezeket rejtő szekrény még tervezés fázisában ragadt. Hajlamosak vagyunk ezt tologatni, úgysem látszik alapon. Azért arra nagyon vigyázunk, hogy a ruhatárolás ne egészüljön ki kacattárolással…

A mindennek van helye érzés még új, de nagyon könnyen megszokható 🙂

Egy nyáron már túl vagyunk, már van összehasonlítási alapunk erkély kontra terasz témában. Nyilván a 17 négyzetméteres terasz viszi a díjat, de meg kell állapítani, hogy mégsem hiányzott. Olyannyira nem, hogy a nyár folyamán csak egyszer vettük igénybe a fedett terasz adta örömöket, egy baráti grillezés során. Mivel a régi otthon is saját tulajdonban maradt, az ilyen összejövetelek ott zajlanak, minden másra elég az erkély.

Összességében megállapíthatjuk, hogy jó munkát végeztünk, a lakás jól szolgál és még a pinterest sztár kategóriába is bekígyózik… 😀

Kövess minket:
fb-share-icon
fb-share-icon5
  • Veronika

    Fúúúúú, állati jó lett, gratula! :)

    • Dóczi Mercedes, Takács Anikó

      Köszönjük, Veronika! :)

  • Hannka

    Kedves Merci/Ancsa! Ez az enteriőr is fantasztikus lett, nagyon tetszik! Úgy látom most nemfestettétek a parkettát, hanem újat raktatok. Merre, melyik shopban találok hasonlót? Köszönettel Hannka

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük