Eredeti vs. koppintás

Sokan boncolgatták már a témát, most leírjuk, mi mit gondolunk erről. Nem mint szakértők fogjuk osztani az észt, saját tapasztalatainkra hagyatkozva mondjuk el a véleményünket. Mi is látjuk, a hazai lakberendezés hagy némi kivetnivalót maga után. Sok a kommersz, a sablonos, a fantáziátlan tucatberendezés. DE, ki kell mondjuk, a fejétől bűzlik a hal! Meg kell védenünk a laikusokat, egyrészt mert mi is ebbe a kategóriába soroljuk magunkat, másrészről pedig, ha a képzett lakberendezők futószalagon tálalják a gagyit, a földi halandótól nem lehet elvárni, hogy brillírozzon ezen a térén. A közízlés formálása elsősorban a szakma felelőssége. Siralmas, mennyi a kontár, fantáziátlan, kommersz tervező. Kíváncsiságból beütöttük a keresőbe, hogy hazai lakberendezők munkái. Pár kép a találatok közül:

Nem szeretnénk minősíteni más munkáit, visszanyeljük a véleményünket, csak mutatni szerettük volna, hogy itt tart a hazai lakberendezés. Persze igazságtalanok lennénk, ha nem mutatnánk ellenpéldát, mert szerencsére az is van. Ha a csúcson keresgélünk, azonnal Wein Krisztina ugrik be, nem véletlenül.

Vannak még páran, akik nagyon is tudnak, de ha bemutatnánk őket, az igencsak megnyújtaná a posztot, még akkor is, ha ez a szám bőven 10 alatt van sajnos.

Budapesten kis utánajárással lehet profi szakembert találni, de vidéken a helyzet siralmas. A jó pénzért berendezett lakások, nemhogy nem ütik meg a mércét, de jóval a szint alatt mozognak. Számunkra érthetetlen, hogy tanult lakberendezők egyszerűen nem tudnak dekorálni. A falra fúrt lebegőpolc pár ócska kiegészítővel nem fogja feldobni a lakást. Arra is rákerestünk, hogy talál egy laikus szakértő segítséget csak az internet segítségével. A tanácstalan háziasszony nem biztos, hogy tudja kit hol keressen. Annyit tud, hogy Ő nem boldogul ezzel a feladattal, elkezd hát keresgélni.

“Lakberendezési ötleteket keresel? Gyűjtsd össze a legjobbakat!” Erre azonnal ugrottunk, naná 😀

Íme 2 szakember:

Kattintsatok a nevekre!

Lang Viktória lakberendező

Koppány Kata lakberendező

Ahogy az előző képeknél, most sem minősítjük a lakberendezők munkáit, mindenki döntse el maga, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak , egy dolgot azért szeretnénk tisztázni. Amíg az egyszerű ember ilyen inspirációnak nevezett hogyismondjukmit kap arcba, addig tilos rájuk mutogatni, mert ezek a képek és munkák nem hosszas keresgélés eredményei, Ezek jöttek ki elsőre. Persze a blogok is lehetnek ízlésformálóak, de lássuk be, ott is sok a gagyesz. Blogger is, pont mint lakberendező, lehet most már bárki. Az egyikhez internet kell, a másikhoz 3 hónap… 🙂

Azt biztosan tudjuk, hogy a dekoráció a lakberendezésben megúszhatatlan. Sokan, nagyon sokan épp itt csúsznak félre. Vagy kihagyják vagy túltolják. Mindkettő nagyon nagy hiba. Persze, hogy fontos milyen a bútor, az is, hova kerül, pont annyira, mint az építkezésnél az alapozás, de finomhangolás nélkül ez vajmi keveset ér. Főleg, ha már a bútorozásnál is óriási hibákat követ el az ember lánya vagy a fizetett szakember. Nem az a baj, hogy a sarokban ott figyel a drága dizájn darab olcsó koppintása, inkább az a probléma, hogy abba a sarokba egész másra lett volna szükség. Mi azt valljuk, ha megtetszik egy design bútor, vagy kiegészítő, de az ára nem fér bele a költségvetésbe, vedd meg nyugodtan a koppintást, arra viszont mindenképp nagyon figyelj, hogy ezt ellensúlyozni kell. Vigyél be egy kis plusz csavart. Inspirálódj, less el ötleteket a “nagyoktól”. A Pinteresten, ezer meg ezer lakás van, ahol bizony ott az olcsó koppintás, mégis szuper menő a lakás.

Mint például ezen a képen. A Panton szék nem eredeti, na és? Az összhatás igen tetszetős.

Ha más stimmel , a másolat nem fog üvölteni a sarokban, mert az összkép egyedi, izgalmas és pont elbírja azt a kis csalást. 🙂

A széken látható szárnyak elárulják, hogy ez az olcsóbb változat, de nem minden kopin láthatóak az árulkodó jelek. Ezek a lakások nem a külvárosi egyszobás, spórolni kell kategóriába tartoznak, feltételezzük, hogy a tulajdonos ki tudta volna fizetni az eredeti darabot, mégsem tette. Ennek tudatában ki tudja azt megállapítani, hogy a képen látható menő lakásban vajon eredeti vagy koppintott bútorokat látunk? Itt van például ez a kis gyöngyszem. Kit érdekel , hogy a fotel eredeti-e, a másolat sem tudná elrontani az összképet, és miért? Mert minden másra nagyon figyelt a tervező, ez az itt belefér tipikus példája.

és mi a helyzet ebben az étkezőben? Lehet, hogy a székek nem a nagy
Philippe Starck műhelyéből valók?

Nézzük a kérdést reálisan, sajnos az emberek többsége még a másolatot sem tudja megfizetni, nemhogy az eredeti darabokat. Miért kellene lemondaniuk a forma okozta kellemes látvány élményéről azoknak, akik kevesebb pénzből élnek? Sokan hosszú ideig gyűjtenek egy másolat árára. Nálunk az eredeti és koppintott változat is megtalálható és ez a legkevésbé sem hoz zavarba.

A Panton lámpa és a székek eredeti darabok.

A tulipánszékek viszont teljes kamuk. 🙂 A fehér változat egy 70-es évekbeli DDR gyártmány, a fekete a Vakum design shopban vásárolt jóáras koppintás.

Nem mismásoljuk el a kérdést, bevállaljuk, hogy nem minden esetben éri meg áldozni a dizájn oltárán. Igen, tudjuk, hogy ez tiszteletlenség a tervezővel szemben, de 2 miatyánkkal és 3 üdvözlégy Máriával gyorsan helyrerakjuk a lelkiismeretünket… 😀

Aztán itt van még a szőnyeg, lámpa, stb. kérdése. Ha itt bakizik a lakberendező az egész projekt megcsúszik, még akkor is, ha a bútorozással semmi gond nem volt. Mi mindig az összhatásra figyelünk. Teljes nyugalommal csemegézünk az olcsóbb, vagy mások számára értéktelen holmik között, mert tudjuk, hogy a dekorációval egy olyan egységes és izgalmas teret lehet összehozni, ahol nem lóg ki sem a sorozatgyártott, sem a kamu bútor. 🙂

Vivre, micsoda ördögtől való dolog, hiszen az tele van gagyival. Igen, gagyi van bőven, de lehet jó dolgokat is vásárolni. Itt van például ez a marhabőrszőnyeg. ami 49 ezer forintos árával nagyon jó vételnek bizonyult. Minőségileg kifogástalan. Landolt ezen már pörkölt, csokitorta, málnaszörp és láss csodát, nem hagyott nyomot. Rövid szőrű, nem hullik, nem kopik, imádjuk.

Hasonlítsuk össze egy mutatós Zara home-ban lőtt “zebramarhával” .. Kezdésnek foglalkozzunk az árral, bár ez a szőnyeg feleakkora , mint a Vivrés társa, az ára mégis majdnem háromszor annyi, 148 ezer forintba fájt a vásárlás. Hosszabb szőrű és bár nem rossz minőség, mégsem olyan jó, mint a legagyizott változat, ami ugye a legkevésbé sem gagyi, de ha a Vivréről van szó, az a címke automatikusan jár neki. Miért fizettünk ennyivel többet érte? Mert a Zara Home jobban hangzik, mint a Vivre. 🙂 Sajnos zebra mintást nem találtunk az occó bótban, pedig tuti, hogy inkább azt vettük volna meg. Ebay-en ugyan láttunk hasonlót, de az nem volt bizalomgerjesztő, a csína változat nem mindig meggyőző és bár nem vagyunk finnyásak, de az Ali expressről még soha életünkbe nem rendeltünk, így most sem kockáztattunk.

Hogy a szőnyegeknél maradjunk még egy kicsit, jöjjenek a natúr változatok a Vivréről.

A hajtűlábú fotel lelőhelye ugyanaz a “rosszhírű” webshop.

Következő imádni való bútor, még mindig a Vivréről. Vaslábakon álló natúr fotel.

Ezen a széken elvégeztünk egy kisebb életmentő beavatkozást, nagyon magas volt és bántotta a szemünket. Nem volt nagy macera, a kedvenc szomszédunk áthozta a kézifűrészét és 5 perc alatt megoldotta a problémánkat. Mert igenis mindenre van megoldás csak meg kell találni!!

Mi van még? Terasz asztal. 160 centi hosszú, de meghosszabbítható, így eléri a 240 centit. Az asztallap fából van (tölgy), az ára sem volt horrorkategória. ( 56 000, -Ft) Azt ugye nem kell ecsetelni, hogy milyen hasznos egy akkora asztal, 8 embernek simán lehet teríteni rajta, ezt a lehetőséget nyáron párszor ki is használtuk.

Fehér műanyag székeket, kint is bent is használjuk. Könnyen tisztán tarthatóak, bírják a kinti klímát és olyan szép fehérek, hogy a Panton székek mellettük szinte sárgák . Szintén Vivre cucc.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ott nincs kifogásolható termék, irtó sok a méregdrága selejt, mi mégis rendszeresen átnézzük a kínálatot. Az ösztöneink eddig nem hagytak cserben, amit megrendeltünk soha nem bántuk meg.

Benneteket is erre biztatunk, legyetek merészek és ne utasítsatok el kapásból semmit. Járjatok nyitott szemmel, ha bizonytalanok vagytok, irány a pinterest, mert nem ciki külföldi magazinokat bújni! A dekorálás nagyon nem könnyű mutatvány de a jó hír, hogy ez a képesség fejleszthető! Gyakoroljatok, fotózzátok le, rendezzétek albumba, így látható lesz a fejlődés. Mi is így kezdtük, nálunk is voltak és biztos most is vannak hibák, de folyamatosan inspirálódunk, keressük, tároljuk a szuper megoldásokat és próbáljuk megvalósítani azokat, mert a jó dolgok koppintása végképp nem ciki szerintünk. 🙂

Kövess minket:
fb-share-icon
fb-share-icon1
  • VKK

    Ezt a posztotokat is aranyba kéne foglalni! :-) Viccen kívül sírni tudnék az otthoni kínálattól, és nem hittem el, de muszáj volt, hogy Bp-en kívül kb nincs 1 épkézláb építész (lakberendező). Az meg, hogy ma a vidéki Magyarországon valakinek frissített weboldala legyen, az kb fehér holló. Nem tudom, hogy hogy választanak az emberek lakberendezőt? Mi alapján? Tényleg, hogyan, és miből tud az egyszeri háziasszony választani? Mert én kerestem...de a "legjobban szárolt" vidéki kínálat sem nyerte el a tetszésemet. 2éve kifestettem fehérre az otthoni lakrészünket. Tudjátok mit kaptunk érte? Fúúúj, olyan, mint egy kórház! Erre mondta a férjem, hogy a berendezés viszi majd bele a színt...nem értették. :-( (Férjem szerint onnan lehet megismerni a magyar ingatlanokat, hogy minden helyiség más, lehetőleg nagy erős színben pompázik...hozzá nem illő bútorokkal természetesen...)

  • M.M.

    Tökéletesen egyetértek a poszttal.Az itthoni kínálat a megfizethető kategóriában maga a katasztrófa.Engem pont nem érdekel,ha valami nem eredeti,sajnos egy átlag embernek kifizethetetlen,viszont némelyik nem annyira bonyolult,hogy ne lehessen megcsinálni SK.../én most is éppen szekrényt gyártok:)) /.Itthon mindenki biztonsági játékra megy,legyen minden barna-bézs,rém unalmas Kika stb. bútorokkal,és lehetőleg 10 évente kelljen festeni.Emellett igény sem igen van rá,tízből kilenc ember nem tudja,mi a különbség a laminált és a fa bútor között,és nem érti az ár különbséget.... Részemről a Vivrét imádom,nagyon sok mindent rendeltem már,eddig egyszer nyúltam mellé. :))

    • Dóczi Mercedes, Takács Anikó

      Összefoglaltad a lényeget! Köszi! :)

Új komment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük